Haal de tofu uit de verpakking. Wikkel het blok in een schone theedoek of wat keukenpapier en druk voorzichtig het overtollige vocht eruit. Je kunt er eventueel iets zwaars op zetten gedurende 5-10 min. Hoe droger de tofu, hoe beter hij straks de smaak opneemt.
Meng in een kom de sojasaus (of ketjap), knoflookpoeder, komijn, kurkuma, cayenne en een snufje gewone zout en peper. Dit wordt de marinade/kruidenmix.
Verkruimel de uitgeperste tofu met je handen boven de kom met marinade. Maak er kleine stukjes van die op roerei-klontjes lijken. Roer dit goed door zodat alle tofu kruimels rondom bedekt zijn met de kruiden. Je hoeft niet te lang te marineren; de smaak trekt er tijdens het bakken ook in.
Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de fijngesneden groenten (ui, paprika, champignon, etc. naar keuze) toe en bak een paar minuten tot ze iets zachter worden.
Voeg de gemarineerde verkruimelde tofu toe aan de pan. Bak dit samen met de groenten ca. 5-7 minuten. Roer regelmatig. De tofu zal wat vocht kwijt raken en licht beginnen te bruinen. Bak tot de groenten gaar zijn en de tofu er droog en op sommige plekjes goudkleurig uitziet.
Proef en voeg naar smaak nog wat peper of zout toe. (Tip: Haal de pan van het vuur en strooi nu eventueel een snuf kala namak over de scramble. Dit zwarte zout geeft een zwavelachtige smaak die sterk aan ei doet denken. Begin met een klein beetje, proef, en voeg eventueel extra toe.)
Serveer de tofu scramble warm. Lekker op toast, als ontbijtburrito-vulling, of gewoon zo met wat ketchup of srirachasaus.