Plantaardige kaassaus van aardappel en wortel

plantaardige kaassaus
Een romige, plantaardige kaassaus zónder kaas, noten of soja. Gekookte aardappel en wortel vormen de basis van deze verrassend hartige saus, die perfect werkt voor nacho’s, pasta, ovenschotels of als dip. Een laagdrempelig recept met simpele ingrediënten en grote impact. Dit recept is voor ongeveer 500 ml kaassaus.

Plantaardige kaassaus van aardappel en wortel

plantaardige kaassaus
Een romige, plantaardige kaassaus zónder kaas, noten of soja. Gekookte aardappel en wortel vormen de basis van deze verrassend hartige saus, die perfect werkt voor nacho’s, pasta, ovenschotels of als dip. Een laagdrempelig recept met simpele ingrediënten en grote impact. Dit recept is voor ongeveer 500 ml kaassaus.

Dit heb je nodig

  • 1 middelgrote aardappel (ca. 200 g), geschild en in blokjes

  • 1 middelgrote wortel (ca. 100 g), geschild en in stukjes

  • 60 ml plantaardige melk (haver, rijst of erwtenmelk – geen noten of soja)

  • 2 el edelgistvlokken

  • 1 el olijfolie of zonnebloemolie

  • ½ tl kurkuma (voor kleur)

  • ½ tl knoflookpoeder

  • ½ tl uienpoeder

  • ½ tl zout (meer naar smaak)

  • 1–2 el citroensap of appelciderazijn (voor zuurtje)

  • 1–2 el kookvocht van de groenten (voor extra gladheid)

  • 1 middelgrote aardappel (ca. 200 g), geschild en in blokjes

  • 1 middelgrote wortel (ca. 100 g), geschild en in stukjes

  • 60 ml plantaardige melk (haver, rijst of erwtenmelk – geen noten of soja)

  • 2 el edelgistvlokken

  • 1 el olijfolie of zonnebloemolie

  • ½ tl kurkuma (voor kleur)

  • ½ tl knoflookpoeder

  • ½ tl uienpoeder

  • ½ tl zout (meer naar smaak)

  • 1–2 el citroensap of appelciderazijn (voor zuurtje)

  • 1–2 el kookvocht van de groenten (voor extra gladheid)

Eigenschappen

Eigenschappen

Instructies

  1. Kook de aardappel en wortel in ruim water in 10–15 minuten zacht.

  2. Giet af, maar bewaar 3–4 eetlepels kookvocht.

  3. Doe de aardappel, wortel, plantaardige melk, olie, edelgist, citroensap, kurkuma, knoflookpoeder, uienpoeder en zout in een blender of foodprocessor.

  4. Mix tot een volledig gladde saus. Voeg eventueel 1–2 el kookvocht toe voor een dunnere structuur.

  5. Proef en pas eventueel zout of citroensap aan.

  6. Serveer direct of verwarm zachtjes in een pannetje.

Mag ik je iets vragen voordat je gaat?

Wat vind je tot nu toe van de site? Mis je iets? Laat het hier weten 🙌