1 middelgrote aardappel (ca. 200 g), geschild en in blokjes
1 middelgrote wortel (ca. 100 g), geschild en in stukjes
60 ml plantaardige melk (haver, rijst of erwtenmelk – geen noten of soja)
2 el edelgistvlokken
1 el olijfolie of zonnebloemolie
½ tl kurkuma (voor kleur)
½ tl knoflookpoeder
½ tl uienpoeder
½ tl zout (meer naar smaak)
1–2 el citroensap of appelciderazijn (voor zuurtje)
1–2 el kookvocht van de groenten (voor extra gladheid)
1 middelgrote aardappel (ca. 200 g), geschild en in blokjes
1 middelgrote wortel (ca. 100 g), geschild en in stukjes
60 ml plantaardige melk (haver, rijst of erwtenmelk – geen noten of soja)
2 el edelgistvlokken
1 el olijfolie of zonnebloemolie
½ tl kurkuma (voor kleur)
½ tl knoflookpoeder
½ tl uienpoeder
½ tl zout (meer naar smaak)
1–2 el citroensap of appelciderazijn (voor zuurtje)
1–2 el kookvocht van de groenten (voor extra gladheid)
Kook de aardappel en wortel in ruim water in 10–15 minuten zacht.
Giet af, maar bewaar 3–4 eetlepels kookvocht.
Doe de aardappel, wortel, plantaardige melk, olie, edelgist, citroensap, kurkuma, knoflookpoeder, uienpoeder en zout in een blender of foodprocessor.
Mix tot een volledig gladde saus. Voeg eventueel 1–2 el kookvocht toe voor een dunnere structuur.
Proef en pas eventueel zout of citroensap aan.
Serveer direct of verwarm zachtjes in een pannetje.