Plantaardige mayonaise

Plantaardige mayonaise
Deze plantaardige mayonaise is een goed alternatief voor klassieke mayo, zónder ei. In plaats daarvan wordt het kookvocht van kikkererwten – aquafaba – opgeklopt tot een luchtige basis. Door zonnebloemolie er langzaam bij te schenken terwijl je klopt, ontstaat een romige, stevige emulsie die nauwelijks te onderscheiden is van traditionele mayonaise. Perfect als dip, op broodjes of in salades.

Plantaardige mayonaise

Plantaardige mayonaise
Deze plantaardige mayonaise is een goed alternatief voor klassieke mayo, zónder ei. In plaats daarvan wordt het kookvocht van kikkererwten – aquafaba – opgeklopt tot een luchtige basis. Door zonnebloemolie er langzaam bij te schenken terwijl je klopt, ontstaat een romige, stevige emulsie die nauwelijks te onderscheiden is van traditionele mayonaise. Perfect als dip, op broodjes of in salades.

Dit heb je nodig

  • 3 el aquafaba (ongeveer 45 ml – van een blik kikkererwten)

  • 1 el appelciderazijn of citroensap

  • 1 tl mosterd (Dijon of milde mosterd)

  • ¼ tl zout

  • 200 ml zonnebloemolie (neutrale olie)

  • Optioneel: snufje knoflookpoeder of witte peper voor extra smaak

  • 3 el aquafaba (ongeveer 45 ml – van een blik kikkererwten)

  • 1 el appelciderazijn of citroensap

  • 1 tl mosterd (Dijon of milde mosterd)

  • ¼ tl zout

  • 200 ml zonnebloemolie (neutrale olie)

  • Optioneel: snufje knoflookpoeder of witte peper voor extra smaak

Eigenschappen

Eigenschappen

Instructies

  • Doe de aquafaba, mosterd, azijn of citroensap en zout in een hoge maatbeker of kom. Mix met een staafmixer of garde tot het licht begint te schuimen.

  • Terwijl je blijft mixen, giet je zeer langzaam (druppelsgewijs) de zonnebloemolie erbij. Na een paar minuten zal het mengsel beginnen te verdikken tot mayonaisetextuur. Hoe langzamer je giet, hoe beter de binding.

  • Breng op smaak met extra citroensap, peper, of kruiden naar keuze. Bewaar in een schoon, afgesloten potje in de koelkast.

Tip: Voeg wat knoflook en citroenzest toe voor een snelle aioli, of curry- en kurkumapoeder voor een kruidige twist!

Mag ik je iets vragen voordat je gaat?

Wat vind je tot nu toe van de site? Mis je iets? Laat het hier weten 🙌