250 g patisseriebloem (of patentbloem)
5 g instant gist
30 g kristalsuiker
5 g zout
120 ml ongezoete plantaardige melk (bv. soja of haver)
1 tl vanille-extract (optioneel)
125 g stevige plantaardige margarine (voor lamineren)
Plantaardige melk + ahornsiroop of agavesiroop (1:1, optioneel voor bestrijken)
250 g patisseriebloem (of patentbloem)
5 g instant gist
30 g kristalsuiker
5 g zout
120 ml ongezoete plantaardige melk (bv. soja of haver)
1 tl vanille-extract (optioneel)
125 g stevige plantaardige margarine (voor lamineren)
Plantaardige melk + ahornsiroop of agavesiroop (1:1, optioneel voor bestrijken)
Meng bloem, gist, suiker en zout in een kom.
Voeg plantaardige melk toe (eventueel met een beetje vanille-extract) en kneed tot een soepel deeg.
Laat het deeg afgedekt rijzen op kamertemperatuur tot het verdubbeld is in volume.
Druk het deeg plat, verpak het en laat het rusten in de koelkast.
Snijd de margarine in plakken, leg ze tussen bakpapier en rol uit tot een vierkante plak.
Laat de margarine stevig maar buigzaam worden in de koelkast.
Rol het deeg uit tot een rechthoek.
Leg de margarine in het midden en vouw het deeg eroverheen als een envelop.
Rol uit en vouw in drieën (1 toer).
Draai het deeg een kwartslag, wikkel het in en laat rusten in de koelkast.
Herhaal dit proces nog twee keer (in totaal 3 toeren).
Rol het deeg uit tot een grote rechthoek.
Snijd het in driehoeken.
Maak een klein sneetje in de basis van elke driehoek en rol ze op tot croissants.
Leg ze op een bakplaat met bakpapier, met de punt naar beneden.
Laat de croissants afgedekt rijzen op kamertemperatuur tot ze zichtbaar gerezen zijn.
Verwarm de oven voor.
Meng een beetje plantaardige melk met evenveel ahornsiroop of agavesiroop en bestrijk de croissants.
Bak tot ze goudbruin en luchtig zijn.
Laat iets afkoelen en serveer warm.