Boerenkoolstamppot met vegan rookworst

Boerenkoolstamppot met vegan rookworst
Deze boerenkoolstamppot met vegan rookworst is een plantaardige remake van een oer-Hollandse klassieker. Romige aardappelpuree wordt verrijkt met gesneden boerenkool, havermelk en plantaardige margarine, en geserveerd met plakjes vegan rookworst. Het resultaat is verwarmend, voedzaam en heerlijk hartig — perfect voor koude dagen of als nostalgisch comfortfood met een plantaardige twist.

Boerenkoolstamppot met vegan rookworst

Boerenkoolstamppot met vegan rookworst
Deze boerenkoolstamppot met vegan rookworst is een plantaardige remake van een oer-Hollandse klassieker. Romige aardappelpuree wordt verrijkt met gesneden boerenkool, havermelk en plantaardige margarine, en geserveerd met plakjes vegan rookworst. Het resultaat is verwarmend, voedzaam en heerlijk hartig — perfect voor koude dagen of als nostalgisch comfortfood met een plantaardige twist.

Dit heb je nodig

Voor de stamppot:

  • 1 kg kruimige aardappels, geschild en in stukken

  • 300 g gesneden boerenkool (vers of diepvries)

  • 150–200 ml ongezoete havermelk (warme plantaardige melk voor romigheid)

  • 2 el plantaardige margarine

  • Zout en zwarte peper naar smaak

  • Optioneel: snufje nootmuskaat

Voor erbij:

  • 2 vegan rookworsten (bijv. op seitanbasis)

  • Eventueel mosterd of plantaardige jus

Voor de stamppot:

  • 1 kg kruimige aardappels, geschild en in stukken

  • 300 g gesneden boerenkool (vers of diepvries)

  • 150–200 ml ongezoete havermelk (warme plantaardige melk voor romigheid)

  • 2 el plantaardige margarine

  • Zout en zwarte peper naar smaak

  • Optioneel: snufje nootmuskaat

Voor erbij:

  • 2 vegan rookworsten (bijv. op seitanbasis)

  • Eventueel mosterd of plantaardige jus

Eigenschappen

Eigenschappen

Instructies

  1. Breng een grote pan met gezouten water aan de kook. Voeg de aardappels toe, en leg de boerenkool erbovenop (eventueel in een stoommandje). Kook alles samen in 15–20 minuten gaar. Giet af en laat even uitdampen.

  2. Verwarm de rookworst volgens de verpakking: meestal in warm water (niet kokend!) of kort gebakken in een koekenpan.

  3. Stamp de aardappels en boerenkool grof of fijn, afhankelijk van voorkeur. Voeg de margarine toe en geleidelijk de warme havermelk tot een smeuïge puree ontstaat. Breng op smaak met zout, peper en eventueel nootmuskaat.

  4. Snijd de vegan rookworst in plakjes en serveer bovenop of naast de stamppot. Voeg eventueel mosterd of plantaardige jus toe.

Mag ik je iets vragen voordat je gaat?

Wat vind je tot nu toe van de site? Mis je iets? Laat het hier weten 🙌