300 g bloem (bij voorkeur tipo 00 of patentbloem)
1 tl zout
½ zakje gedroogde gist (3,5 g)
180 ml lauwwarm water
1 el olijfolie
150 ml tomatensaus (bijv. passata of zelfgemaakt met gezeefde tomaten, knoflook en oregano)
150–200 g vegan mozzarella-style kaas (op kokosoliebasis)
Handje verse basilicumblaadjes
Extra vierge olijfolie (om te besprenkelen)
Zout & peper naar smaak
300 g bloem (bij voorkeur tipo 00 of patentbloem)
1 tl zout
½ zakje gedroogde gist (3,5 g)
180 ml lauwwarm water
1 el olijfolie
150 ml tomatensaus (bijv. passata of zelfgemaakt met gezeefde tomaten, knoflook en oregano)
150–200 g vegan mozzarella-style kaas (op kokosoliebasis)
Handje verse basilicumblaadjes
Extra vierge olijfolie (om te besprenkelen)
Zout & peper naar smaak
Meng gist met lauwwarm water, laat 5 minuten staan. Meng bloem en zout in een kom, voeg water en olijfolie toe en kneed tot een soepel deeg. Laat 1 uur rijzen op warme plek met een doek erover.
Verwarm de oven voor op 220–250°C (hete lucht of pizzastand als beschikbaar). Laat ook een pizzasteen of bakplaat mee opwarmen.
Rol het deeg uit tot 2 ronde bodems. Beleg met een dunne laag tomatensaus. Verdeel plakjes of geraspte vegan kaas gelijkmatig. Bestrooi met peper en een snufje zout. Sprenkel olijfolie over de korst voor extra kleur en smaak.
Bak 10–15 minuten op een voorverwarmde steen of bakplaat tot de korst knapperig en goudbruin is en de kaas gesmolten.
Haal uit de oven, garneer met verse basilicumblaadjes en eventueel nog een scheutje olijfolie. Snijd in punten en serveer direct.