Shepherd’s Pie met Seitan

Shepherd’s Pie met Seitan
Deze Shepherd’s pie met seitan is een hartverwarmende, plantaardige ovenschotel geïnspireerd op de Britse klassieker. In plaats van gehakt gebruiken we kruimelig gebakken seitan als smaakvolle vleesvervanger. De vulling bestaat uit gestoofde groenten in een hartige jus, afgedekt met een romige laag aardappelpuree verrijkt met havermelk en plantaardige margarine. In de oven wordt het geheel goudbruin en heerlijk krokant bovenop. Comfortfood op z’n best – voedzaam, vullend en 100% plantaardig.

Shepherd’s Pie met Seitan

Shepherd’s Pie met Seitan
Deze Shepherd’s pie met seitan is een hartverwarmende, plantaardige ovenschotel geïnspireerd op de Britse klassieker. In plaats van gehakt gebruiken we kruimelig gebakken seitan als smaakvolle vleesvervanger. De vulling bestaat uit gestoofde groenten in een hartige jus, afgedekt met een romige laag aardappelpuree verrijkt met havermelk en plantaardige margarine. In de oven wordt het geheel goudbruin en heerlijk krokant bovenop. Comfortfood op z’n best – voedzaam, vullend en 100% plantaardig.

Dit heb je nodig

Voor de vulling:

  • 1 el olijfolie

  • 1 ui, fijngesneden

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 2 wortels, in kleine blokjes

  • 150 g doperwten (vers of diepvries)

  • 250 g seitan, fijngehakt of verkruimeld

  • 2 el tomatenpuree

  • 1 el sojasaus (optioneel, voor umami)

  • 250 ml groentebouillon (glutenvrij indien nodig)

  • 1 el maïzena of bloem (om te binden)

  • 1 tl tijm

  • 1 tl rozemarijn

  • Zout en peper naar smaak

Voor de aardappelpuree:

  • 800 g kruimige aardappels, geschild en in stukken

  • 150–200 ml ongezoete havermelk

  • 2 el plantaardige margarine

  • Zout en nootmuskaat naar smaak

Extra:

  • Extra margarine of olijfolie om bovenop te bestrijken

Voor de vulling:

  • 1 el olijfolie

  • 1 ui, fijngesneden

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 2 wortels, in kleine blokjes

  • 150 g doperwten (vers of diepvries)

  • 250 g seitan, fijngehakt of verkruimeld

  • 2 el tomatenpuree

  • 1 el sojasaus (optioneel, voor umami)

  • 250 ml groentebouillon (glutenvrij indien nodig)

  • 1 el maïzena of bloem (om te binden)

  • 1 tl tijm

  • 1 tl rozemarijn

  • Zout en peper naar smaak

Voor de aardappelpuree:

  • 800 g kruimige aardappels, geschild en in stukken

  • 150–200 ml ongezoete havermelk

  • 2 el plantaardige margarine

  • Zout en nootmuskaat naar smaak

Extra:

  • Extra margarine of olijfolie om bovenop te bestrijken

Eigenschappen

Eigenschappen

Instructies

  • Kook de aardappels in gezouten water in 15–20 minuten gaar. Giet af, voeg margarine en warme havermelk toe en stamp tot een romige puree. Breng op smaak met zout en nootmuskaat.

  • Verhit olie in een pan, fruit ui en knoflook glazig. Voeg wortel toe en bak 5 min. Voeg dan seitan toe en bak nog 3 min. Voeg tomatenpuree, tijm, rozemarijn en sojasaus toe. Blus af met bouillon en bind met maïzena. Voeg de doperwten toe en laat 5–10 minuten pruttelen tot de saus dik en geurend is. Breng op smaak.

  • Vet een ovenschaal in. Verdeel de seitan-vulling over de bodem. Schep de aardappelpuree erbovenop en strijk glad. Maak met een vork een ruitpatroon en bestrijk met een beetje extra margarine of olijfolie.

  • Bak in een voorverwarmde oven op 200°C (boven-/onderwarmte) gedurende 25–30 minuten tot de bovenkant goudbruin is.

  • Laat 5 minuten rusten. Serveer met een frisse groene salade of wat ingemaakte rode ui voor contrast.

Mag ik je iets vragen voordat je gaat?

Wat vind je tot nu toe van de site? Mis je iets? Laat het hier weten 🙌