1 el olijfolie
1 ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 wortels, in kleine blokjes
150 g doperwten (vers of diepvries)
250 g seitan, fijngehakt of verkruimeld
2 el tomatenpuree
1 el sojasaus (optioneel, voor umami)
250 ml groentebouillon (glutenvrij indien nodig)
1 el maïzena of bloem (om te binden)
1 tl tijm
1 tl rozemarijn
Zout en peper naar smaak
800 g kruimige aardappels, geschild en in stukken
150–200 ml ongezoete havermelk
2 el plantaardige margarine
Zout en nootmuskaat naar smaak
Extra margarine of olijfolie om bovenop te bestrijken
1 el olijfolie
1 ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 wortels, in kleine blokjes
150 g doperwten (vers of diepvries)
250 g seitan, fijngehakt of verkruimeld
2 el tomatenpuree
1 el sojasaus (optioneel, voor umami)
250 ml groentebouillon (glutenvrij indien nodig)
1 el maïzena of bloem (om te binden)
1 tl tijm
1 tl rozemarijn
Zout en peper naar smaak
800 g kruimige aardappels, geschild en in stukken
150–200 ml ongezoete havermelk
2 el plantaardige margarine
Zout en nootmuskaat naar smaak
Extra margarine of olijfolie om bovenop te bestrijken
Kook de aardappels in gezouten water in 15–20 minuten gaar. Giet af, voeg margarine en warme havermelk toe en stamp tot een romige puree. Breng op smaak met zout en nootmuskaat.
Verhit olie in een pan, fruit ui en knoflook glazig. Voeg wortel toe en bak 5 min. Voeg dan seitan toe en bak nog 3 min. Voeg tomatenpuree, tijm, rozemarijn en sojasaus toe. Blus af met bouillon en bind met maïzena. Voeg de doperwten toe en laat 5–10 minuten pruttelen tot de saus dik en geurend is. Breng op smaak.
Vet een ovenschaal in. Verdeel de seitan-vulling over de bodem. Schep de aardappelpuree erbovenop en strijk glad. Maak met een vork een ruitpatroon en bestrijk met een beetje extra margarine of olijfolie.
Bak in een voorverwarmde oven op 200°C (boven-/onderwarmte) gedurende 25–30 minuten tot de bovenkant goudbruin is.
Laat 5 minuten rusten. Serveer met een frisse groene salade of wat ingemaakte rode ui voor contrast.