200 g stevige tofu (uitgelekt en verkruimeld met een vork)
2 el vegan mayonaise (uit de supermarkt of op basis van aquafaba)
1 el mosterd (optioneel, voor extra pit)
1 el citroensap
1 tl kappertjes, fijngehakt (of augurk)
1–2 el fijngesneden rode ui of bosui
½ norivel (of 1 el gedroogde zeewiervlokken), fijn verkruimeld
Zout & zwarte peper naar smaak
Optioneel: 1 tl edelgistvlokken voor extra umami
200 g stevige tofu (uitgelekt en verkruimeld met een vork)
2 el vegan mayonaise (uit de supermarkt of op basis van aquafaba)
1 el mosterd (optioneel, voor extra pit)
1 el citroensap
1 tl kappertjes, fijngehakt (of augurk)
1–2 el fijngesneden rode ui of bosui
½ norivel (of 1 el gedroogde zeewiervlokken), fijn verkruimeld
Zout & zwarte peper naar smaak
Optioneel: 1 tl edelgistvlokken voor extra umami
Gebruik je handen of een vork om de uitgelekte tofu grof te verkruimelen. Laat het vooral een beetje structuur houden, net zoals tonijn uit blik.
💡 Tip: Dep de tofu eerst extra goed droog met keukenpapier of een schone theedoek, zodat de salade niet waterig wordt.
Voeg in een kom de mayonaise, citroensap, mosterd (indien gebruikt), kappertjes, ui, norivel, peper en zout toe aan de tofu en meng alles goed door.
💡 Tip: Begin met een beetje mayo en voeg extra toe als je de salade smeuïger wilt. Laat de salade 5–10 minuten staan zodat de smaken goed intrekken.
Breng op smaak met extra citroensap, zout of peper naar wens. Voeg eventueel edelgist toe voor een kazige/umami-achtige achtergrond.
Lekker op een volkoren boterham, in een wrap, als vulling van een sandwich of op toast met plakjes komkommer of sla.