Verification: 2b4f9f93ddc019ce

Plantaardige alternatieven

Hazelnoot-rozijnenpasta

Hazelnoot-rozijnenpasta

Hazelnoot-rozijnenpasta is een natuurlijke, plantaardige spread gemaakt van gemalen hazelnoten en geweekte of gemalen rozijnen. Deze combinatie levert een romige, lichtzoete pasta met een rijke nootachtige smaak en natuurlijke fruitsuikers. De rozijnen zorgen niet alleen voor zoetheid, maar ook voor binding en vocht. Ideaal als broodbeleg, in baksels of als basis voor energierepen.

Lees verder »
Pompoenpittenpasta

Pompoenpittenpasta

Pompoenpittenpasta wordt gemaakt door rauwe of licht geroosterde pompoenpitten fijn te malen tot een gladde, olieachtige massa. Deze pasta heeft een uitgesproken nootachtige, licht aardse smaak met een groenige kleur. Het is rijk aan eiwitten, gezonde vetten (waaronder omega 6), ijzer, magnesium en zink. Zeer geschikt als hartige spread, dressingbasis, of als romige toevoeging in soepen en sauzen.

Lees verder »
Zonnbloempasta

Zonnebloempasta

Zonnebloempasta, ook wel zonnebloempittenpasta of sunbutter genoemd, wordt gemaakt door geroosterde zonnebloempitten fijn te malen tot een gladde, olieachtige massa. Het heeft een aardse, nootachtige smaak en een romige textuur. Deze pasta is een voedzaam alternatief voor notenpasta’s en dierlijke smeersels en wordt vaak gebruikt in broodbeleg, sauzen, dips en zoete snacks.

Lees verder »
Rijststroop

Rijststroop

Rijststroop, ook wel rijstsiroop genoemd, is een plantaardige zoetstof die wordt verkregen uit het afbreken van rijstzetmeel tot suikers (voornamelijk maltose). Het heeft een milde, karamellige smaak en een dikke, stroperige textuur. Rijststroop is minder zoet dan suiker of honing, maar zeer geschikt als vervanger in baksels, desserts, granola of als glansmiddel op gebak.

Lees verder »
MCT-olie

MCT-olie

MCT-olie (Medium Chain Triglycerides) is een plantaardige olie, meestal gewonnen uit kokos- of palmolie. Het bevat middellange vetzuren zoals caprylzuur (C8) en caprinezuur (C10), die snel worden opgenomen en direct als energie worden gebruikt. MCT-olie is vloeibaar, neutraal van smaak en wordt vaak gebruikt in smoothies, koffie of energierijke recepten. Niet geschikt om in te bakken (rookpunt ±150°C).

Lees verder »
Lijnzaadolie

Lijnzaadolie

Lijnzaadolie wordt koudgeperst uit de zaden van de vlasplant (Linum usitatissimum). De olie heeft een zachte, nootachtige smaak en is vooral bekend om zijn hoge gehalte aan het omega-3-vetzuur ALA (alfa-linoleenzuur). Omdat lijnzaadolie gevoelig is voor verhitting en oxidatie, wordt het enkel koud gebruikt, bijvoorbeeld in dressings, smoothies of als supplement. Het biedt een plantaardig alternatief voor visolie en wordt ook in kleine hoeveelheden gebruikt om gerechten romigheid of vet te geven.

Lees verder »
Koolzaadolie

Koolzaadolie

Koolzaadolie (ook bekend als raapzaadolie of canola-olie, afhankelijk van de variant) wordt gewonnen uit de zaden van de koolzaadplant (Brassica napus). De olie heeft een neutrale tot licht nootachtige smaak en is zeer veelzijdig in gebruik. Ze is rijk aan onverzadigde vetzuren, waaronder omega-3 (ALA) en omega-6, en bevat weinig verzadigd vet. Dankzij het hoge rookpunt (ca. 200°C) is koolzaadolie geschikt voor bakken, braden én koude toepassingen.

Lees verder »
pistachepasta

Pistachepasta

Pistachepasta wordt gemaakt door gepelde pistachenoten te roosteren en fijn te malen tot een romige, olieachtige pasta. In pure vorm bevat het geen suiker of toevoegingen, en heeft het een uitgesproken, zoet-aardse nootsmaak. Pistachepasta wordt gebruikt in luxe patisserie, ijs, gebaksvullingen, pasta’s, sauzen en als smeerpasta. Het levert gezonde vetten, eiwitten, antioxidanten en een mooie groene kleur aan gerechten.

Lees verder »
pompoenpitolie

Pompoenpitolie

Pompoenpitolie wordt koudgeperst uit geroosterde pompoenpitten en staat bekend om zijn diepdonkergroene kleur, intense nootachtige smaak en hoge voedingswaarde. Deze olie is rijk aan antioxidanten, onverzadigde vetzuren en zink. Ze is bijzonder geschikt voor koude toepassingen zoals dressings, over geroosterde groenten, soepen of als finishing oil. Niet geschikt om te verhitten, want dan verliest ze smaak en voedingswaarde.

Lees verder »
cashewpasta

Cashewpasta

Cashewpasta is een romige, lichtzoete pasta gemaakt van gemalen cashewnoten, al dan niet licht geroosterd. Door het hoge zetmeel- en vetgehalte van cashewnoten is de pasta bijzonder geschikt als basis voor romige sauzen, vegan “kaas”saus, desserts, of spreads. Cashewpasta is zacht van smaak, makkelijk op smaak te brengen (hartig of zoet), en levert eiwitten, gezonde vetten en mineralen zoals magnesium en ijzer.

Lees verder »

Mag ik je iets vragen voordat je gaat?

Wat vind je tot nu toe van de site? Mis je iets? Laat het hier weten 🙌