Verification: 2b4f9f93ddc019ce

Plantaardige alternatieven

Soja kofte

Soja kofte

Soja köfte is een plantaardige vervanger voor traditionele köfte (Turkse gekruide gehaktballetjes, -worstjes of -schijfjes), gemaakt van soja-eiwit. De smaak komt van typisch Midden-Oosterse kruiden zoals komijn, peterselie, knoflook, ui en chili. De structuur is meestal compact en stevig, perfect om te grillen of te bakken.

Lees verder »
Biefstukpuntjes op basis van tuinbonen

Biefstukpuntjes op basis van tuinbonen

Biefstukpuntjes op basis van tuinbonen (ook wel veldbonenbiefstuk genoemd) zijn plantaardige reepjes of blokjes die zijn ontwikkeld om de structuur en smaak van rundvlees (zoals biefstukreepjes of wokpuntjes) na te bootsen. Ze worden gemaakt van geconcentreerd eiwit uit tuinbonen (veldbonen) en vaak gecombineerd met natuurlijke binders, olie en kruiden. Ze zijn doorgaans vrij van soja en gluten.

Lees verder »
Burger op basis van erwteneiwit

Burger op basis van erwteneiwit

De burger op basis van erwteneiwit is een plantaardige hamburger die is samengesteld uit geïsoleerd of geconcentreerd erwteneiwit, plantaardige vetten (zoals koolzaad- of kokosolie), en natuurlijke bindmiddelen. Het doel is een burger te creëren die qua textuur, smaak en sappigheid lijkt op een traditionele rundvleesburger. Bekende merken zoals Beyond Meat, Garden Gourmet, Future Farm, Heura en Vegetarische Slager hebben zulke varianten.

Lees verder »
Soja burger

Soja burger

De soja burger is een vleesvervanger op basis van soja-eiwitisolaat, vaak gecombineerd met groenten, granen, kruiden en plantaardige oliën. Deze burgers zijn er in veel stijlen: van “vlezige” varianten tot meer groenteburgers met soja als eiwitbron. Ze zijn breed inzetbaar, betaalbaar en voedzaam.

Lees verder »
Burger van veldbonen

Burger van veldbonen

Een burger van veldbonen (soms aangeduid als tuinbonenburger of veldbonenburger) is een plantaardige burger op basis van geconcentreerd eiwit uit veldbonen (tuinbonen). Deze peulvrucht is lokaal te telen, eiwitrijk, en heeft een milde, aardse smaak. De burger is vaak wat grover van structuur dan soja- of erwteneiwitvarianten en wordt gewaardeerd om zijn duidelijke bite en allergenenvriendelijke profiel.

Lees verder »
Bieten steak

Bieten steak

Een bieten steak is een vleesvervanger op basis van rode biet, soms gecombineerd met linzen, kikkererwten, haver of soja/erwteneiwit voor extra structuur en eiwit. Het doel is om de look & feel van een biefstuk te benaderen met een sappige, aards-zoete smaak en vlezige bite, vaak zonder kunstmatige toevoegingen. Sommige varianten worden gegrild, anderen gebakken.

Lees verder »
Knolselderij steak

Knolselderij steak

Een knolselderij steak is een dikke, gegrilde of geroosterde plak van knolselderij, gemarineerd of gekruid om umami, karamellisatie en stevigheid te creëren. Het is een volwaardig plantaardig alternatief voor een biefstuk of vleesplak, maar gemaakt van 100% groente. De bereiding draait om langzaam garen, grillen of bakken voor optimale smaak en textuur.

Lees verder »
Pompoen steak

Pompoen steak

Een pompoen steak is een dikke plak (meestal van flespompoen of Hokkaido-pompoen), die wordt geroosterd, gebakken of gegrild en gebruikt als hartige hoofdcomponent. Door de natuurlijke zoetheid, stevige structuur en goede karamellisatie leent pompoen zich uitstekend voor het nabootsen van een “steak”-achtige beleving, zeker in combinatie met kruidige marinades of sauzen.

Lees verder »
Champignon burger

Champignon burger

Een champignon burger is een plantaardige burger op basis van fijngehakte of plakjes champignons (vaak kastanje- of portobello), soms gecombineerd met peulvruchten, granen of noten voor binding en extra voedingswaarde. Door hun natuurlijke umami-smaak en sappigheid zijn champignons een ideale basis voor een vleesachtig mondgevoel zonder gebruik van soja of erwteneiwit.

Lees verder »
Soja gehakt

Soja gehakt

Soja gehakt is een plantaardig gehaktproduct gemaakt van gedehydrateerde of voorgegaarde sojaproteïne. Het is rijk aan eiwitten en heeft een vezelige, rul structuur die sterk lijkt op dierlijk gehakt. Sojagehakt is verkrijgbaar in droge vorm (dat je moet wellen) of kant-en-klaar gekoeld of diepgevroren. Dankzij het neutrale karakter is het goed te kruiden en breed inzetbaar: in pastasaus, ovenschotels, taco’s, burgers of stoofpotten.

Lees verder »

Mag ik je iets vragen voordat je gaat?

Wat vind je tot nu toe van de site? Mis je iets? Laat het hier weten 🙌