400 g tempeh, in blokjes van ±2 cm
2 el sojasaus
1 el ketjap manis
1 el rijstazijn of limoensap
1 tl sesamolie (optioneel)
1 teen knoflook, fijngehakt
1 tl gember (vers geraspt of poeder)
1 el plantaardige olie om te grillen
Satéstokjes (vooraf 30 min weken in water bij BBQ)
4 el pindakaas (liefst 100% pinda)
150 ml kokosmelk
1 el ketjap manis
1 tl sambal oelek (meer of minder naar smaak)
1 tl limoensap
1 tl gember (vers of poeder)
Eventueel water om te verdunnen
400 g tempeh, in blokjes van ±2 cm
2 el sojasaus
1 el ketjap manis
1 el rijstazijn of limoensap
1 tl sesamolie (optioneel)
1 teen knoflook, fijngehakt
1 tl gember (vers geraspt of poeder)
1 el plantaardige olie om te grillen
Satéstokjes (vooraf 30 min weken in water bij BBQ)
4 el pindakaas (liefst 100% pinda)
150 ml kokosmelk
1 el ketjap manis
1 tl sambal oelek (meer of minder naar smaak)
1 tl limoensap
1 tl gember (vers of poeder)
Eventueel water om te verdunnen
Stoom de tempehblokjes 10 minuten boven kokend water. Dit neemt de bittere smaak weg en zorgt dat ze beter marineren. Laat iets afkoelen. 💡 Tip: Geen stoommand? Gebruik een vergiet boven een pan met kokend water, afgedekt met een deksel.
Meng sojasaus, ketjap, rijstazijn, sesamolie, knoflook en gember tot een marinade. Schep de tempeh erdoor en laat minstens 30 minuten (tot 24 uur) marineren in de koelkast. 💡 Tip: Bewaar wat marinade om over de saté te druppelen tijdens het grillen.
Verwarm in een steelpannetje de pindakaas, kokosmelk, ketjap, sambal, limoensap en gember op laag vuur. Roer tot een gladde saus. Voeg eventueel wat water toe als de saus te dik is. 💡 Tip: Hou de saus warm tot serveren of maak ze vooraf en warm opnieuw op.
Rijg de gemarineerde tempeh op de satéstokjes. Grill op een hete BBQ of grillpan in ±10 minuten goudbruin, draai regelmatig en bestrijk eventueel met extra marinade of olie.
Serveer de saté met de warme pindasaus. Lekker met rijst, atjar, komkommer en gebakken uitjes.